Türkiye’deki belediyeler genç nesli sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak ve sporla buluşturmak amacıyla rekreasyon ve spor alanlarına son yıllarda yoğun ilgi gösteriyor. Spor kültürünün oluşmasını sağlayarak daha fazla profesyonel oyuncu yetiştirmeyi hedefleyen Kazan, bünyesinde 700 lisanslı ve vizeli sporcu bulunduruyor. Kulüp bünyesinde eğitim verdiği sporcuların 72’si milli takım oyuncusu olmayı başardı. 1981’den bu yana profesyonel oyuncular yetiştiren Kazan Belediyesi, hem sporcu ilçe kimliğini ön plana çıkarmak hem de halk için geliştireceği yeni projelerini şekillendirebilmek amacıyla Eğlence, Park ve Rekreasyon Fuarı ATRAX’a katılacak. 1-3 Aralık 2016 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek olan ATRAX’da, temaya uygun olarak özellikle çocukların kas gruplarını çalıştıran oyun parklarına, tırmanma duvarlarına, bisikletlere, macera parklarına, parklarda yer alan spor aletleri gibi birçok ekipmana yer verilecek.
Vücudu zorlamadan yapılan düzenli sporun hem sağlık hem de sosyal yaşama etkileri çok büyük. Hekim bilgisinde olmak koşuluyla yapılan spor özellikle kalp hastalarında krizlerin tekrarlanma riskini yüzde 27-31 oranında düşürüyor. Türkiye’de yapılan başka bir araştırmada ise 18 – 24 yaş arası genç kitlede düzenli spor yapma oranı yüzde 43,1 olarak açıklandı.
Genç nüfustaki spor yapma oranının her geçen yıl yükselmesinde belediyelerin payı büyük. Yerel yönetimlerin herkes için spor, yaşam boyu spor ilkelerine bağlı olarak, 7 den 77 ye herkesin katılımını sağlayacak rekreasyon alanları ve etkinliklerle bütün il ve ilçeleri ‘Sporcu Şehirlere’ dönüştürmeye başladığı görülüyor. Oluşturulan çok kapsamlı tesisler, park – rekreasyon alanları ve kulüplerle gençlerin çocuk yaştan itibaren spora yönlenmesi sağlanıyor. Son yıllarda Ankara’da Kazan İlçe Belediyesi sporu destekleyen projeleri ile dikkat çekiyor.
TÜRK SPORUNA 700 LİSANSLI, 72 MİLLİ OYUNCU ‘KAZAN’DIRDI
1981’de futbol ile desteğe başlayan Kazan Belediyesi, 2004 yılından itibaren güreş, taekvando, bocce, voleybol ve kickboks gibi spor dallarında sporcu yetiştirmeye başladı. Profesyonel olarak olimpiyatlar için milli sporcular yetiştiren Kazan; Aile Yaşam Merkezi Yüzme Havuzu, Muhsin Yazıcıoğlu Parkı ve Sosyal Tesisleri, Alparslan Türkeş Koşu Yolu ve kondüsyon aletleri ile spor sahalarının da bulunduğu parkları halkın kullanımına sunarak sosyal yaşamda da sporu desteklemeye devam ediyor.
SPORCU ŞEHİRLER ATRAX’DA
Son yıllarda belediyeler halkın spor ihtiyacını gidermek amacıyla rekreatif alanlar oluşturmaya başladı. Süreklilik anlamında halkın spor faaliyetlerine olan ilgisi hala beklenen düzeyde değil ancak ilerlemesi efektif projelerle mümkün. Tureks Uluslararası Fuarcılık, ATRAX fuarında belediyeleri ağırlayarak hem projelerini paylaşmalarını hem de spor parkları için ekipman üreten firmalarla ticari platformda buluşmalarını sağlayacak. Fuar kapsamında Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu ile işbirliği içerisinde “Sporcu Şehirler Daha Eğlenceli” konulu konferans organize edilecek. Konferansta spor ve rekreasyon faaliyetlerinin şehir hayatına kattığı anlam ve önem üzerinde durulacak, bu çerçevede belediye başkanları, akademisyenler, ilgili yurtiçi-yurtdışı yöneticiler bir araya gelecek.
SPORU DESTEKLEYEN BELEDİYELER ÖDÜL ALACAK
Belediyelerin sporcu şehir kimlikleri ile katılacakları fuar ve konferansların yanı sıra başarılı projeleri ile ödül sahibi olacakları Shining Star Awards – Eğlence ve Rekreasyon Ödülleri yarışması, 2 Aralık Cuma günü Crowne Plaza Florya’da gerçekleşecek. Belediyeler; En Başarılı Belediye Parkı, En Başarılı Müze ve Ören Yeri, En Başarılı Festival, Yıldızlı Proje, Yılın Sporcu Şehri, Yılın Sporcu İlçesi, Yılın Spor Destekçisi, Yılın Spor Etkinliği olmak üzere 8 dalda ödül sahibi olmak için yarışacak.